Mide asidi, safra, pankreas veya ince bağırsak içeriğinin, mideden yemek borusuna kaçması sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa reflü denir. Karşımıza gastroözofageal reflü ismiylede çıkmaktadır.
Reflü Neden Olur ?
Yemek borusu ile mide arasında yutma sırasında gıdaların mideye geçmesine izin veren bir kapakçık vardır. Normal şartlarda geçiş sonrası kapanan ve mide içeriğinin geri kaçmasını önleyen bu kapağın deforme olması, yaşanan şikayetlerin sebebidir.
Sigara kullanımı, kızartmalar veya yağlı gıdalar, kahve ve çay gibi kafein içeren ürünler, asitli meyveler, alkol, hamilelik, mide fıtığı, gibi etkenler reflüye sebep olabilir.
Reflüde Belirtiler Nelerdir ?
- Karnın üstünde yanma,
- Bulantı, kusma,
- Ses kısıklığı,
- Öksürük,
- Sırtta yanma
- Boğazda yanma
- Ağızda acı tat,
- Geğirme,
- Şişkinlik,
- Yutma zorluğu
Basit gibi görünen bir rahatsızlık olsa da ortaya çıkan yakınmalar hayat kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca yemek borusu asit sebebiyle tahriş olur ve ilerleyen süreçte daha ciddi problemler yaşanmasının önü açılabilir. En tehlikeli durumlardan biri ise mide içeriğinin yemek borusundan yukarı gelmesi uyurken farkedilemeyebilir ve bu içerik akciğerlere kaçarak kişiyi boğabilir. Bu sebeptendir ki genelde reflüsü olanlara birkaç yastıkla kafasını yüksek tutarak uyumaları tavsiye edilir. Reflü şikayetlerini azaltabilecek uzman önerilerini görmek için tıklayın.