İLK YARDIM REHBERİM

Her vücudun birbirinden çok farklı şeylere karşı hassasiyeti olabilir. Örneğin biri güneşe çıkamazken diğeri yer fıstığına yaklaşamaz. Kimisi süt içemez, kimisi de arı soktuğu için hayatını kaybeder. Hepsinin ortak bir yanı var: Alerjik Reaksiyon. Peki ciddi alerjik reaksiyon belirtileri nelerdir ve anaflakside nasıl ilk yardım yapılır ?

Her tur ilk yardım bilgisine ulaşabileceğiniz YouTube kanalımıza göz atmak için buraya tıklayın.

Hassasiyetiniz olan bir besin tükettiğinizde yada ilaç aldığınızda vücudunuz buna tepki verebilir ve akut dolaşım yetmezliği ile birlikte bazı ciddi belirtiler yaşayabilirsiniz. Bunun diğer bir adı ise anaflaktik şok olarak karşımıza çıkar. Bu belirtiler nelerdir ?

Anaflaktik Şok Belirtileri

-Boğazda ve dilde şişme,
-Solunum sıkıntısı,
-Baygınlık hissi
-Tansiyon düşüklüğü
-Hızlı ve zayıf nabız

Bu belirtileri yaşamaya başladığınız anda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Eğer anflaktik şok geçiren kişi çevrenizden biri ise, rahat nefes almasını sağlayın, şok ilk yardımını uygulayarak şok pozisyonu verin. Bunun için ayaklarını 30 cm yukarı kaldırın, hastanın başını hafif yan çevirin ve vücut ısısını korumak için kişinin üstünü örtün. Bazı durumlarda bu belirtileri azaltmak mümkündür. Örneğin bir kişiyi ağzından arı soktuğunda dil ve ağızda şişlik yaşanabilir. Bunu engellemek amacıyla kişiye buz emdirileilir.

Tabi bir gerçek var ki, bu gibi durumlarla mücadele etmenin en iyi yolu, onunla hiç karşılaşmamaktır. Bu sebeple alerjik bünyeye sahip kişi, alerji testi yaptırarak hassasiyeti olan maddeleri saptayabilir ve onlardan uzak durabilir. Bu, arı alerjisi olan birinin botanik bahçeye gitmeme kararı almasını sağlayarak onu olası bir arı sokmasından mümkün olduğunca koruyacak. Yine de ciddi alerji durumunda doktorunuz size acil durumlarda kullanabileceğiniz bir öneride bulunacaktır.