İLK YARDIM REHBERİM

Rüzgar şiddetinin normal sınırların üstüne çıkacak şekilde artmasına fırtına denir. Fırtınanın tek sebebi rüzgar da değildir. Bazı farklı meteorolojik olaylar da, fırtınaya sebep olabilir. Örneğin kar, dolu ve yağmur gibi olaylar bunlar arasındadır. 60 km üstüne çıkan rüzgar, fırtına başlangıcını işaret eder. Hatta fırtınada rüzgar hızı 120 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca fırtınayı çok daha tehlikeli hale getirebilecek, yağmur, yıldırım ve şimşek olaylarına karşı tetikte olunması yerindedir. Peki fırtınada nelere dikkat edilmelidir ?


E-KİTABA GÖZ ATIN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı makaleye göre eğer fırtınaya evinizde yakalanırsanız bazı şeylere dikkat etmelisiniz.

Eğer fırtınaya şimşek, yağmur yada dolu eşlik ediyorsa tehlike oranı ciddi şekilde artar

Fırtınada Nelere Dikkat Edilmelidir ?

İlk olarak cam, pencere, balkon gibi dışa açılan kısımlardan uzak durun. Evinizin panjuru varsa kapatın. Evinizden çıkmamaya özen gösterin, çıkarsanız da yıldırım düşmesi ihtimaline karşı ağaçların ve elektrik direklerinin yakınında durmayın. Rüzgar sebebiyle binaların alabileceği hasarı düşünecek olursak, binalardan da uzak kalmanız sağlık olacaktır. Haberlerde çatısı uçan evlere sık sık rastlarız. Ayrıca kuvvetli rüzgarın reklam tabelalarını, inşaat malzemelerini ve benzeri materyalleri binalardan düşürebileceğini unutmayın. Eğer ki araç kullanıyorsanız rüzgarın şiddetinden az etkilenmek için hızınızı yavaşlatın. Kullandığınız araç yüksek ise bu durumda devrilme ihtimaline daha da dikkat etmelisiniz.

Doğa olaylarına ve olumsuz hava koşullarına ne kadar hazırlıklı olursak, alacağımız zarar o kadar az olur. Bu sebeple öğrendiğiniz bilgileri çevrenizdeki insanlarla paylaşmayı unutmayın. Bu yazıyı sevdiklerinize önerebilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda artan sismik hareketler, her şehirde orta şiddetli depremlere yol açıyor. Olası bir depreme hazırlıklı mısınız ? Bunun için diğer yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Deprem Çantasında Neler Olmalı ?