Gebelikte Tehlike Belirtileri
Gebelik sürecinde bazen anlamını bilmediğimiz durumlar ile karşılaşabiliriz. Gebelikte tehlike belirtileri hakkında önemli noktaların bilinmesi kendimiz ve bebeğimizin sağlığı açısından önemlidir. Gebelik normal fizyolojik bir olay olarak görülmek ile birlikte,gebelikte gelişen bazı komplikasyonlar anne ve fetüs sağlığını tehlikeye sokabilir. Hekimler ve ebeler tarafından yapılan doğum öncesi kontrollerde,gebelikte sık görülen rahatsızlıklar,bebek hareketleri ve gebelikteki tehlike belirtilerine ilişkin anneye bilgi verilmelidir.Böylece,anne adayımız gebelikte tehlike belirtilerinden herhangi biri ile karşılaştığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği konusunda duyarlı olur.

Gebelikte Tehlike Belirtileri Nelerdir?
- Vajinadan ani su gelmesi/boşalması
- Vajinal Kanama
- Kasık ağrısı/Abdominal ağrı
- Vücut ısısının 38.3 derecenin üzerine çıkması
- Baş dönmesi, bulanık görme,çift görme
- İnatçı kusma/devamlı kusma
- Ciddi baş ağrısı
- Elde,yüzde,bacak ve ayaklarda ödem
- Kaslarda hassasiyet/Zihin bulanıklığı
- Oligüri/İdrar sıklığında ciddi azalma
- Disüri/İdrar yaparken ağrı,yanma hissi
- Fetal (bebek hareketlerinin) azalması ya da hiç olmaması
Gebelikte Tehlike Belirtilerine Rastlanması Durumunda Ne Yapılmalı?
Gebelikte tehlike belirtilerini bilmek herzaman bebek ve anne açısından iyilik halinin devam etmesinde yararlıdır. Yukarıda belirtilen gebelikte tehlike belirtilerinden herhangi biri ile karşılaştığınızda panik olmadan yanınızda size destek olabilicek biri ile birlikte sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Gebelik uzun ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu dönemde yaşayabileceğiniz gebelikte tehlike belirtilerini bilmek ve farkında olmak bir çok durumun önüne geçmenizi sağlayabilir.

Doğum Şekli Emzirmeyi Etkiler mi?
Sevgili anne adayları ve anneler, çok merak edilen sorulardan biridir bu: “Sezaryen doğum yaptım sütüm gelmedi?” Peki doğum şekli emzirmeyi etkiler mi ?