İLK YARDIM REHBERİM

2018 TÜİK verilerine göre Türkiye’de en çok ölüm, dolaşım sistemi rahatsızlıklarından dolayı olmaktadır. Bu problemler arasında sıkça öne çıkan bir tanesi de, myokard infarktüsü olarak bilinen kalp krizidir. Peki kalp krizi neden olur ? Hangi belirtiler görüldüğünde şüphelenmeliyiz ? Direkt ilk yardımın nasıl yapıldığını anlatan makaleye geçmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
>> Kalp Krizinde İlk Yardım Nasıl Yapılır ?

Kalp Krizi Nedir ve Nasıl Olur ?

Kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle sekteye uğramasına kalp krizi denir. Bir diğer adıyla myokard infarktüsü olarak da karşımıza çıkan bu durum, çoğunlukla kalbi besleyen damarların pıhtı ile tıkanması sonucu gelişir. Daha düşük oranlarda ise kalp damarlarında gelişen plaklar, ve damar tabakaları tıkanıklığa sebep olur.

kan pıhtısı
Damar tıkanıklığına çoğunlukla kan pıhtısı sebep olur

Kalp yeterince oksijenlenmiş kanı alamadığından enerji üretemez ve bir süre sonra yorulur. Bu durum kısa bir süre içerisinde düzeltilmezse, kalp kasının geri dönüşümsüz hasar alması kaçınılmaz olur.

Çoğunluk genelde kalbi durmuş birinin kalp krizi geçirdiğini öne sürer. Halbuki kalp krizi, kalp durması demek değildir. Kriz geçiren birçok kişinin zamanında yapılan müdahale ile kalbinin hiç durmadan kurtarılabilme olasılığı yüksektir. Ancak müdahale edilmediği takdirde yorulan kalbin ritminin bozulması ve bir süre sonra durması kaçınılmaz olacaktır.

Kalp Krizine Neden Olan Etkenler

Birçok sebepten ötürü kişi risk altında olabilir. Bunlardan çoğu aşağıdaki gibidir:

  • Genetik faktörler,
  • Obezite ve aşırı kilo problemi,
  • Diyabet,
  • Kolestrol
  • Yüksek tansiyon
  • Sigara kullanımı.
damar tıkanıklığı
Kolestrol damar tıkanıklığına sebep olabilir.

Kalp Krizinin Belirtileri

En sık rastlanan belirti göğüs ağrısıdır. Bu ağrı sanki tam göğüs bölgesininin üstünde ağırlık varmış hissi verebilir. Halk arasından “öküz oturmak” tabirini bu olay için kullanmak çok yerindedir. Sadece göğüs bölgesiyle sınırlı kalmayan ağrı sırta, kollara, çeneye ve karın bölgesinede vurabilir. Hatta kalp krizi geçiren kişilerde bazen sadece karın ağrısı bile görülebilmektedir. Ağrılara ek olarak mide bulantısı, kusma, eller ve kollarda uyuşma, nefes darlığı, terleme, sıkıntı hissi gibi belirtilerde hissedilebilir.

solunum-sikintisi
Ağrının çoğu zaman, iman tahtası olarak bilinen göğüs kemiği altında olduğu hissedilir.

Myokard infarktüsü, belirtileri kesinlikle hafife alınmaması gereken çok ciddi bir rahatsızlıktır. Hastane ortamında yapılacak EKG çekimi ve kan tahlilleriyle kişinin kriz geçirip geçirmediği saptanır ve duruma göre uygun müdahale yapılır.

Kalp krizinden şüphelenilen birine yapılması gereken ilk yardımı öğrenmek için ilgili yazımızı buraya tıklayarak mutlaka okuyun.