Kaygı Bozukluğu Nedir ?

Kaygı bozukluğu ne, çeşitleri neler ve kaygının psikolojideki tanımı nedir gelin hep beraber genel bir bakış atalım.

Kaygı

Genel tanımı ”Kaygı, beklenen bir problemle ilgili endişe duymak.”

Çoğu insan kaygı ve korkuyu birbirine karıştırır. Korku kaygının aksine bir tehlikeye karşı verilen tepkidir. Çoğu psikolog için korku ”şuan” kaygı ise ”beklenen” olarak ayrıma uğruyor. Sonuçta ikisi de tehdide karşı verilen tepkiler. Birisi görünürdeki probleme karşı verilirken diğeri ise gelecekteki tehdit için oluşur.

Kaygı özünde insanın temel davranışlarından birinin sonucudur. ”Hayatta kalmak” için kazanılmış bir beceri. Çok çok önceleri insanlar ormanda bir ayı tarafından saldırıya uğrayacağı için kaygılanırdı. Şimdilerde insanlar üniversiteyi bitirince iş bulamayacağı için kaygılanıyor. Kaygı ve korku hepimiz hayatta kalmak için sahip olması gereken yetiler. Peki fazlalığında ne tür durumlar ortaya çıkar?

Kaygı bozukluğu en çok tanı alan gruptur. Amerika’da yapılan bir çalışmada, insanların %28 kaygı bozukluğu tanısı almıştır. Bakın psikolojik hastalar arasında değil, normal insanlar arasında %28. Kaygı bozukluklarını sıralamadan önce belirtmem gerek: Kaygı artışı bir bozukluk olduğu gibi kaygı yoksunluğu da bir bozukluk. Ne kaygısız gamsız bir insan olmalı, ne de çok fazla kaygılanmalıyız. Ne de olsa olacağı varmış diyeceksiniz.

Kaygı, hayatımızı ciddi oranda olumsuz etkileyebilir.

Kaygı Bozukluğu Çeşitleri

Bir sabah yatağınızdan kalktığında veya kendini bildin bileli içinde seni sıkıntıya sokan bir düşünce var ve bu düşünce acaba ile mi başlıyor? Yatmadan veya sabah kalktığında bir ilaç vb. kullanmadığından da eminsin. Peki bu ”acaba” ile başlayan ve kafanda sürekli tekrar ettiğin şey ne? İşte bu kaygı! Bakalım kaygının kaç tane durumu var;

  • Özgül fobiler (bir nesne ya da durumdan korkmak)
  • Sosyal kaygı (yabancılardan ya da sosyal değerlendirmeden korkmak)
  • Panik bozukluk (tekrarlayan panik atakalar)
  • Agorafobi (mekandan korkmak)
  • Yaygın kaygı bozukluğu (sürekli (en az 6 ay) kaygı halinde olmak)
  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
  • Akut stres bozukluğu (ASB)
  • Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)
Kaygı bozukluğu, mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.

Gördüğünüz gibi bir çok sıkıntılı duruma ve patolojiye yol açıyor bu kaygı denilen şey. Genelde bi’ kaygı bozukluğuna sahip olan kişi hayatının ilerleyen dönemlerinde farklı bir kaygı tanısı daha alır. Kaygı bozukluğu tanısı almış kişilerin %60’ı hayatları boyunca majör depresif bir epizod yaşar. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanan bir durum ve kaygı, kültür veya cinsiyet gibi kavramlara bağıl haldedir.