İLK YARDIM REHBERİM

Yanıklar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Çok. geniş çeşitleri olmasından dolayı uygulanacak ilk yardım tekniklerinde farklar olmasıda haliyle normal. Bu yazıda kimyasal yanıklarda yapılması gerekenleri öğreneceksiniz. Asit veya alkali madde varlığı mevcut yanıklara kimyasal yanık denir. Yanıklar hakkında daha detaylı bilgiler için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz. Yakan maddelerin sorgulanması ve tehlikenin minimuma indirilmesi yaşamsaldır. Örneğin temizlik yapan biri evde tuz ruhu gibi bir kimyasal ile yanmış olabilir. Kimyasal yanıklarda ilk yardım nasıl yapılır ?

Kimyasal Yanıklarda İlk Yardım Uygulaması

  • İlkyardımcı, olay yeri güvenliği sağlanır. Aksi takdirde yardım eden kişininde aynı madde ile yanma ihtimali yüksek kalacaktır. Kişi kendini güvenceye aldıktan sonra yardıma girişmelidir. Gerekirse direkt teması önleyebileceği bir eldiven yada herhangi bir bariyer kullanması iyi olacaktır.
  • Deriyi yakan kimyasal maddenin teması hemen kesilmeli,
  • Yanık bölge en az 15-20 dk bol, tazyiksiz suyla yumuşakça yıkanır. Tazyikli su deride oluşan tahrişin artmasına sebep olacağından akan su yeterli gelecektir.
  • Aynı ısı yanıklarında olduğu gibi kimyasal ile yanmış deriler varsa, kaldırılmadan kıyafetler çıkarılır, takılıyorsa kesilir,
  • Hasta/yaralı üstü örtülmelidir, gerekli hallerde 112 haberdar edilmelidir.

Türk Yoğun Bakım Dergisi’nin yanıklar hakkındaki makalesini okumak için tıklayın.