Makale, Temel Yaşam Desteği

Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Nedir ?

Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Nedir ?

SAĞLIK BAKANLIĞININ OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR SUNUMUNU AŞAĞIDAKİ BUTONA DOKUNARAK İNDİREBİLİRSİNİZ

2020 yılında yeni çıkan yönetmelikle birlikte artık adını daha çok duymaya başladığımız Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) nedir? Çalışma mantığı nasıldır? Kimler kullanabilir? Tüm detayları yazımızda bulacaksınız. Videolu anlatımlar için YouTube kanalımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
İlk Yardım Rehberim YouTube Kanalı

https://www.youtube.com/watch?v=e_Mj9DEvJ74
https://www.youtube.com/watch?v=jyMFxko2Piw
https://youtu.be/-SYKQ0IeWz0

Otomatik Eksternal Defibrilatör Ne Zaman Kullanılır ?

OED cihazı halk arasında daha çok "şok cihazı" olarak karşımıza çıkar ve hayat kurtarılmasında ciddi role sahiptir. Normal şartlarda bir insanın herhangi bir nedenle kalbi ve solunumu durduğunda derhal temel yaşam desteğine başlanması, geri dönüş oranını ciddi ölçüde arttırır. Bu orana katkıda bulunan şeylerden biri de OED yani şok cihazıdır. O halde solunum ve dolaşımı duran birinde önceliklerimiz bellidir: Erken müdahale, etkili kalp masajı ve suni solunum, elektroşok uygulanması. Peki elektroşok ne zaman uygulanır ?

otomatik eksternal defibrilatör
Otomatik Eksternal Defibrilatör nasıl kullanılır ?

Kalbin kendi içerisinde çalışmasını sağlayan bir elektriksel sistemi vardır. Ritmin düzenini sağlayan bu sistemdir. Birçok etken kalp ritmini bozabilir, kalbi durdurabilir. Şok cihazının uygulanabilmesi için kalpte şoklanabilir bir ritim olması gerekir. Nabızsız ventriküler taşikardi,
ventriküler fibrilasyon gibi ritimler olduğunda, OED cihazı bunu otomatik algılar ve tüm uyarıları yaparak şok verilme aşamasına geçer. Bununla da kalmaz, ilk yardımcıyı uygun müdahaleyi yapabilmesi için yönlendirir.

OED Cihazının Çalışma Mantığı Nedir ?

OED cihazına bağlı pedler, üzerlerinde belirtildiği gibi sağ köprücük kemiğinin altına ve hafif yan gelecek biçimde sol memenin altına yapıştırılır. Kalbi tam olarak iki ped arasına alarak, verilen elektrikle tokat etkisi yaratılır ve normal ritmine dönmesi hedeflenir.

oed cihazı

OED Cihazını Kimler Kullanabilir ?

Otomatik Eksternal Defibrilatör cihazını yalnızca OED sertifikasına sahip olan kişiler kullanabilir. 2020 yılının ortalarında yeni çıkan yönetmelikle birlikte OED cihazını kullanabilen kişilerin sayısı genişletilmeye başlandı. İlgili tarih itibariyle OED eğitimini de barındıran sertifikalı ilk yardım eğitimini alan herkes herkes bu cihazı kullanmaya yetkili sayılacaktır. Daha önceden ilk yardım sertifikası olan kişilerinde, yönetmeliğin yürürlülüğe girmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ek bir OED eğitimi almaları gerekmekte.

O halde ilk yardım eğitimi içinde OED kullanımını öğrendiyseniz ve teorik-uygulamalı sınavda başarılı olduysanız bu cihazı kullanabilirseniz. Eğer ki sadece ilk yardım sertifikanız varsa fakat bu cihazın eğitimini almadıysanız, 2 saatlik bir eğitim alarak ve ardından kısa bir uygulamalı sınava girerek sertifikanıza OED yetkisini ekletmeniz mümkün. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir yıllık süre 2020 ortasında başladı.

Eğer sertifikalı ilk yardım eğitimi almak istiyorsanız, ya da mevcut sertifikanıza OED sertifikasınıda eklemek istiyorsanız aşağıdaki portal üzerinden size en yakın ilk yardım eğitim merkezine ulaşabilirsiniz. Merak ettiklerinizi arayarak sorabilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası veya OED Sertifikası Almak İçin Tıklayın

Share This :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post