İLK YARDIM REHBERİM

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuğa maruziyet gittikçe artar. Yeterince koruyu giyinilmediği takdirde ise soğuk ısırması denilen durumla karşılaşılabilir. Peki bu durum tam olarak nedir ve neler yapılmalıdır ?

Soğuk Isırması ve Donuk İlişkisi

Soğuk ısırması aşırı derecede soğuğa maruz kalan bölgede dolaşımın yavaşlamasıdır. Çoğu zaman uyuşukluk, hissizlik, kızarıklık ve bazen de iğne batar tarzda bir acının görülmesiyle anlaşılır. Aslında bu durumun donuk başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz. Soğuk ısırması, müdahale edilmediği ve koruma sağlanmadığı takdirde dokularda ve organlarda hasara yol açabilir. Donukların derecelerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kar ile oynayınca ellerin uyuşması kızarması buna güçlü bir örnektir.

Ne Yapılmalı ?

Hasarlı bölgenin öncelikle soğuk ile temasının kesilmesi çok önemlidir. Eğer ıslak eldiven, çorap, pantolon gibi kıyafetler varsa çıkarılmalı ve kişi ılık bir ortama alınmalıdır. Kişiyi ısıtacak ılık-sıcak içecek verilebilir. Ancak bazı şeylerden kesinlikle kaçınılmalı ! Soğuk ısırığı olan yada diğer bir anlatımla donan bir uzuv, direkt sıcak su ile temas ettirilmemeli. Soğuktan dolayı uzuvlarda büzülme varsa bunlar eski haline döndürülmeye çalışılmamalı.

Konuyla alakalı donukta nasıl ilk yardım yapacağınızı anlatan videomuza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Yeterli giyinildiğinde ve koruyucu kıyafet seçimleri yapıldığında soğuk ısırmasını önleyebiliriz. Bu sebeple özellikle de kış aylarında soğuk havaların sağlığınıza zarar vermesine müsade etmeyin.