İLK YARDIM REHBERİM

Temel Yaşam Desteği 

Solunumu ve/veya kalbi durmuş hastaya yapılır. Suni solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelere temel yaşam desteği denir. Bu şekilde kalbin ve akciğerin çalışması hedeflenir. Öncesinde hava yolu açıklığının sağlanması ve bak dinle hisset yöntemiyle solunumun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Yetişkin, çocuk ve bebek için yapılan müdahalelerde bazı temel farklar vardır.  TYD’yi, bazı uygulamada olduğu gibi yalnızca sağlık bakanlığı onaylı ilk yardım sertifikası bulunan kişilerin yapma yetkisi vardır.

Yaşanabilecek solunum ve kalp durması hallerinde beynin oksijensiz olarak 4-6 dakikadan sonra sağlam kalma olasılığı azalıyor ve kalıcı beyin hasarı başlıyor. Bu hasarı önlemek ve hastayı yaşama döndürmeyi kolaylaştırmak için temel yaşam desteğinin önemi çok büyük. Etkili şekilde uygulanan kalp masajının ve suni solunumun nasıl sonuçlar getirdiğini görmek için yaşanmış bir olayı izleyebilirsiniz.

Peki ya boğazına herhangi bir şey kaçtığı için boğulan birine nasıl yardım edileceğini biliyor musunuz ? Aşağıdaki makaleler tam size göre olmalı !