Ciddi Yaralanmalar

Trafik Kazasında İlk Yardım

Trafik Kazasında İlk Yardım

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi hayatını trafik kazalarından dolayı kaybediyor. Ne zaman nerede karşılaşacağımızı asla bilemediğimiz ancak büyük acılar yaşatmasına şahit olduğumuz üzücü bir tablodan bahsediyoruz. Bu üzücü sonuçları biraz olsun değiştirebilirsek ne mutlu bizlere! O halde trafik kazasında ilk yardım nasıl yapılır?

Büyük Acılara Sebep Oluyor !

Her akşam televizyonu açtığımızda yada telefondan haberleri takip ettiğimizde korkunç kaza haberlerine şahit oluyoruz. Büyük küçük farketmeksizin dünyada 1 milyon 350 bin kişi her yıl kazalardan dolayı hayatını kaybediyor. Bir de resmin arka yüzünden bahsedelim, olay sonrası psikolojisi bozulan, uzuvlarını kaybeden, felç kalarak ömür boyu bakıma muhtaç kalan kişiler var. Peki diyelim bir kazaya rastladınız, ne yapacaksınız ?

Araç Dışı Trafik Kazasında İlk Yardım

Şiddetli fren sesinin eşlik ettiği bir gürültüyle o korkunç ana şahit oldunuz. Yerde yatan bir yaralı var! Yavaş yavaş kalabalıklaşan ortamda bir adım atmanız gerektiğini hissediyorsunuz.

trafik kazasında ilk yardım

Öncelik her zaman kendi güvenliğinizi ve olay yeri güvenliğini sağlamak olmalı. Ortamdaki kalabalık mümkün olduğunca uzaklaştırılmalı, çevredeki insanlara görevler verilmeli. Benzin sızıntısı gaz kaçağı ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Sigara içenler uzaklaştırılmalı, reflektörler uygun uzaklıklara yerleştirilmeli, araç el freni çekilerek kontak kapatılmalı. Amaç ikinci kazayı önlemek. Tüm bunları bir kişinin yapması pek mümkün olmadığından ilk yardımcı çevresinden yardım isteyebilmelidir. Yalnızca bir kişi 112'yi aramalı. Hastanın baş-boyun-omurga ekseni korunmalı ve mümkün olduğunca sabit tutulmalıdır. Bu esnada yapılabilecek yanlış müdahaleler yaralının sinirlerine zarar vererek ömür boyu yardıma muhtaç biri haline gelmesine sebep olabilir. Bahsettiğim sebeplerle özellikle olay yeri yönetimi bu tarz vakalarda çok önemli. Yanlış müdahaleler sonucu hayatları ciddi şekilde etkilenmiş iki kişinin yaşanmış olayını sizlerle paylaşmak istiyorum. İzlemek için buraya tıklayın.

araç dışı trafik kazası

Eğer ilk yardımcı yaralının solunumunun olmadığını saptarsa temel yaşam desteğine başlamalıdır.

Araç İçi Trafik Kazasında İlk Yardım

Genelde bu durumda yaralı araç içinden kendi çıkamayacak durumdadır. Sıkışmış olabilir, bilinci kapalı olabilir yada olayın şokuyla ne yapacağını şaşırmış olabilir. Böyle bir ortamda da ilk yardımcının ve olay yerinin güvenliği ön planda olmalıdır. 112 yine bir kişi tarafından aranarak hattın gereksiz yoğunlaştırılmasından kaçınılmalıdır. Reflektör koymak, sigara içenleri uzaklaştırmak vb. adımlar atıldıktan sonra araç içindeki yaralıya yaklaşılır. Eğer araçta olağan dışı durum olarak yanma patlama ihtimali yoksa, yada yaralının solunumu varsa kazazede araçtan çıkarılmaya çalışılmaz. Acil müdahale ekipleri geldiğinden en uygun tekniklerle yaralıyı araçtan çıkaracaklardır.

trafik kazasında ilk yardım

Ancak yangın patlama gibi bir ihtimal doğduysa yada yaralının solunumu durduysa yani kişinin içeride kalması hayatını tehdit edecek ise ve gerçekten gerekliyse, araçtan çıkarmak için rentek manevrası uygulanır. Solunum durduğu için araçtan çıkarılan hasta için ilk yardımcı, temel yaşam desteğine başlamalıdır. Solunum ve bilinç var ise kazazede sabit tutulur. Baş boyun omurga ekseni bozulmadan ambulansın gelmesi beklenir.

https://youtu.be/_SwnWPlykBo

Kaza Geçiren Sizseniz ?

Bilinciniz açıksa ve kendinizdeyseniz olabildiğince hareketsiz kalmaya çalışın. İyi olduğunuzu düşünseniz dahi sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülüp muayene edilmeyi kabul edin. Unutmamalısınız ki her trafik kazası adli vakadır. O sebeple siz hastanedeyken bir polis memuru hastaneye gelip durumu anlatmanızı isteyecektir.

trafik kazası

Trafik kazaları can almaya devam etse de bilinçlenerek ölüm ve geri dönüşümsüz hasarlar oranlarını azaltmak hepimizin elinde. Bilinçli ilk yardımın hayat kurtardığı alanlardan birini gördük. Sağlıklı kalın...

Share This :

Bir Yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post