İLK YARDIM REHBERİM

Birçok kişi kaza ve yaralanmalar sebebiyle hayatını kaybediyor. Baş boyun ve omurga travmaları ciddi ölüm oranına sahip yaralanma çeşitlerindendir. Özellikle de yüksekten düşen birinde bu ciddi yaralanmaların olması muhtemeldir. O halde yüksekten düşmede ilk yardım nasıl yapılır ?

Yüksekten düşmede ilk yardım yapacak kişinin bilinçli olması ciddi önem taşır.

Yüksekten düşmede ilk yardım yapılırken en başta dikkat edilmesi gereken şey, kişide baş, boyun ve omurga yaralanması ihtimalidir. Bu sebeple yüksekten düştüğü bilinen yada tahmin edilen kişi yerinden kıpırdatılmamalıdır. Yalnızca güvenlik gibi istisnalar, hastanın yerinin değiştirilme sebebidir, o da kesinlikle acil taşıma teknikleri kullanılarak yapılmalıdır. Bu şekilde zorunlu taşıma esnasında olası sinir hasarı ihtimalini en aza indirmiş olacağız.

Hayati tehlike yok ise hasta hareket ettirilmez ve olay yerinde müdahaleye başlanır. Hastanın yanıtlı mı yoksa yanıtsız mı olduğuna bakılır. Bunun bir diğer adı ise bilinç kontrolüdür. Yüksekten düşen her hasta için 112 acil ambulans ekipleri mutlaka aranmalıdır. Bilinci kapalı ve tüm uyarılara yanıtsız olduğu bilinen hastanın derhal solunum kontrolü yapılır ve eğer solunumunda herhangi bir problem yok ise yani yaralı nefes alıyor ancak bilinci kapalı ise, baş boyun gövde ekseni bozulmadan yan yatar pozisyon verilmelidir. Bunun için uygulanması gereken yöntem kütük yuvarlama tekniğidir.

Yüksekten düşen birinin hareket ettirilmemesi gerekir.

Eğer kişide bilinç var ise hareketsiz kalması sağlanır. Etrafındaki insanların yaralıyı hareket ettirmesi, oturtması, su içirmesi engellenir. Ambulans ekipleri gelene kadar hastanın yanından ayrılınmaz ve hareketsiz kalması sağlanır.

Ayrıca yaralının baştan aşağı muayenesinin yapılması, hasarlı bölgelerin tespiti açısından kritik önem taşır. Tüm bilgiler ivedilikle sağlık personeliyle paylaşılır ve çevre kontrol altında tutulmaya devam edilir.

İlk yardım alanındaki tüm video içeriklerimiz için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.