“Yarım hoca dinden eder, yarım doktor candan” sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Acil durumlar konusunda bir çok insanın duyarlı olmaya çalışması takdire değer, ancak bilinçsiz ilk yardım kazazedeye faydadan çok zarar getirir. Şimdi sık yapılan hatalı ilk yardım uygulamaları hakkında konuşacağız.
1-Bayılan Birini Zorla Ayıltmaya Çalışmak
Sık yapılan hatalardandır. Bayılma vücudun anlık gelişen beyindeki kanlanma problemine bağlı savunma mekanizmasıdır. Bir kişi bayıldığında beynine giden kan miktarı dengelenir ve zamanla hastanın kendisine gelmesi beklenir. Kişiyi zorla ayıltmaya, oturtmaya, ayağa kaldırmaya çalışmak durumu daha da yokuşa sürecektir.
Bayılmada Doğru İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ?
2-Epilepsi Krizinde Nöbeti Engellemeye Çalışmak
Hatalı ilk yardım uygulamaları arasında sık rastladığımız bir diğer yanlışa geçiyoruz. Bildiğiniz gibi epilepsi, beyindeki elektriksel boşalmalara bağlı olarak istemsiz kas kasılmalarına sebep olur ve engellenemez. Sara krizi geçiren birine farklı şeyler koklatmak, hareket etmesin diye üstüne oturmak, su dökmek, kilitlenen çeneyi cisimlerle açmaya çalışmak hastaya zarar verir.
Epilepside Doğru İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ?
3-Zorunlu Olunmadığı Halde Hastanın Yerini Değiştirmek
İlk yardımda temel kurallardan biri hastanın hareket ettirilmemesi ve yerinin değiştirilmemesidir. Tabiki patlama yangın ciddi tehlike gibi durumlar söz konusuysa acil taşıma teknikleri kullanılabilir.
Doğru Taşıma Teknikleri Nasıl Olmalıdır ?
4-Bayılan Kişiye Soğan Gibi Keskin Kokular Koklatmak
Kolonya, soğan, alkol, sigara dumanı gibi keskin kokuların bayılan kişiye koklatılması alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Solunumu bu tarz yanlış uygulamalarla tıklanabilir.
5-Çıkık Problemini Kendi Başına Çözmeye Çalışmak
Çıkıklar ileri tetkik-görüntüleme gerektirir. Bu sebeple hastaneye transfer yapılmalıdır. Kendi başına yapılan girişimler yanlış kaynamaya sebep olarak ve daha büyük problemlere yol açabilir.
Çıkıklarda Doğru İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ?
6-Yanıklara İlginç Maddeler Sürmek
Yanıkların ilk etapta en çok ihtiyacı olan madde sudur. Diş macunu gibi yakıcı maddelerin sürülmesi durumun kötüleşmesine sebep olur ve iz kalmasına yol açabilir.
Yanıklarda Doğru İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ?
7-Trafik Kazalarında Hastayı Hareket Ettirmek/Araçtan Çıkarmak
Hastanın güvenliğini tehlikeye atan patlama riski yangın gibi bir durum söz konusu değilken dışarı çıkarmaya çalışmak asla yapılmaması gereken uygulamalardandır. Baş boyun omurga eksenini bozarak eğer bir kırık var ise durumun geri dönülemez felaketlere dönüşmesiyle sonuçlanabilir.Aracın dışında kaza geçirmiş biri var ise çevre güvenli olduğu takdirde yaralı hareket ettirilmeden ambulans beklenmelidir.
Trafik Kazasında Doğru İlk Yardım Nasıl Olmalıdır ?
Sağlık görevlileri her yüzyılda değerli olduğu gibi bu yüzyılda da değeri bilinmeli sağlık çalışanlarını alkışlıyorum